Откриха кокаин за близо 7 млн. щ.д. на бургаското пристанище - скрит в контейнери с банани 26.03 | 12:50

Това е най-големият удар, направен някога на територията на пристанищен комплекс в Бургас

От iNews

Голямо количество кокаин е открито на бургаско пристанище. То е на стойност 6,8 млн. долара. Това разкри на извънреден брифинг окръжният прокурор Георги Чинев. Само 1 кг се търгувал на едро за 40 хиляди долара на свободния пазар. Намереното количество е 170 кг. Това е най-големият удар, направен някога на територията на пристанищен комплекс в Бургас.

Акцията е на Агенция "Митници". Служителите са направили щателна проверка на кораб, пристигащ от Еквадор. Плавателният съд пристигнал на едно от частните пристанище в Бургас, превозвал банани, предназначени за българския пазар. Забелязани са съмнителни пакети, като в няколко контейнера са открити 150 пакета с наркотичните вещества.

Все още няма задържани, извършват се издирвателни мероприятия, стана ясно още на брифинга. Контейнерите са задържани тук, а корабът е освободен да продължи по направление. 

"Образувано е досъдебно производство по случая. Законът предвижда наказание от 10 до 15 г. лишаване от свобода и глоба от 100 хил.  до 200 хил. лв. Продължават процесуално-следствените действия и към момента", посочи прокурот Елка Добринкова от Окръжна прокуратура. 

Предстои да се установи дали кокаинът е предназначен за вътрешния пазар или за чужбина. Вносител на плодовете е българско търговско дружество, обясни прокурор Чинев. Стана ясно, че то е най-голямото у нас, но детайли около него не бяха разкрити. 

"Ще бъде извършено цялостно и обективно разследване, за да изясним всички факти и обстоятелства. За да няма спекулации, дебело подчертавам, че на този етап не е установена съпричастността на фирмата или на служителите към деянието", уточни прокурор Чинев, цитиран от Флагман.бг.


Най-четени