Природозащитници и кметове протестират в Банско 04.04 | 10:44

Надсловът на митинга е “Хората преди всичко. Стига вече екотероризъм”

От Кремена Бедерева

В Банско днес протестират. Кметът на града Александър Краваров каза, че протестът ще бъде мирен, няма да се затварят пътища. Надсловът на митинга е "Хората преди всичко. Стига вече екотероризъм”, заяви още кметът на община Банско пред Агенция "фокус".

Общинските администрации на Банско и на Разлог подкрепят митинга. Присъстващите са предимно представители на екоорганизации.

"С този протест искаме да кажем, че трябва да се намери разумният баланс между защитата на природата и икономическите на местното население. Не може на всичко да се казва "не”, независимо от това, че се явяват проблемите от 1999 г., свързани с безработицата”, каза Краваров и посочи, че е необходимо да се въведе този баланс.

Конкретният повод за протеста е присъствието на международна комисия в Банско и в Сапарева баня по повод жалби на екозащитници.

Организаторите на протеста ще връчат на експертите специална декларация. Основното, за което ще се настоява в нея, е да бъде променен планът за управление на Национален парк "Пирин”.

Според кмета планът за управление на Национален парк "Пирин” трябва да бъде променен и да бъде изготвен нов.

Един от големите недостатъци на сегашния план, според кмета, е, че той не може да бъде променян 10 години. Също така има клаузи, които са записани, но не са съгласувани с местните ръководства.

"Действително планът беше обявен за публично обсъждане, но никой не взе под внимание нашите забележки. Друга подробност е, че тези планове, не само на НП "Пирин”, а и на останалите защитени територии, търпи корекции през 5 години”, поясни Краваров и допълни, че точно на 5-тата година след приемането на документа е изготвен допълнителен протокол.

Никой обаче не го е видял и не се е запознал със съдържанието му. Именно планът за управление на НП "Пирин” е една от причините за провеждането на днешния протест в Банско.

Водещи

Най-четени