Царево раздвоено за проучванията за нефт в Силистар 23.03 | 13:11

Проучването на нефт и природен газ ще доведе до отлив на туристи

От Елена Коцева

Живеещите в община Царево са раздвоени по отношение на издаденото разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в областта.

Министерски съвет издаде разрешение за проучване в блок "1-14 Силистар", разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Мнението на жителите, които са против, се изразява от местната организация на СДС, съобщава БТА. От там са категорични, че решението на Министерския съвет засяга населението не само на Царево и на региона, а и на цялата страна, защото застрашава екологичното равновесие и околната среда и създава предпоставки за унищожаване на рибарството и туризма, които са основен поминък на местното население.

Копаенето за проучване на нефт и природен газ ще доведе до отлив на туристи, се опасяват живущите.

iNews припомня, че местността Силистар е защитена местност в Община Царево, Бургаска област. Намира се в граничната зона с Турция в близост до Синеморец. Обявена е за защитена територия през 1992 г. от Министерството на околната среда на България. Попада на територията на природен парк "Странджа", а така също и в едноименните защитени зони "Странджа" за опазване на дивите птици и природните местообитания.

Защитена зона "Странджа" е част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. 

Водещи

Най-четени