Добив на нефт и газ край Силистар спира туризма? 29.04 | 17:30

Такива са опасенията на местните жители, концесионерът се опита да ги успокои

От Нели Минчева

Повечето нефтени разливи (85%) се получават при транспортиране на продукта. Това беше една от информациите, с които на проведена разяснителна среща в петък в Бургас компанията "Ледербел БГ" ООД се опита да успокои вълненията в региона.

Те са породени от плановете на фирмата да добива нефт и газ край Силистар.

Освен това теченията в района на Силистар, където ще се проучва за находища, били такива, че при евентуален проблем биха отклонили замърсяването навътре в открито море, където било по-лесно да се огради и почисти, предава БТА.

Опасенията на местните жители са, че подобна дейност ще отблъсне туристите, а рисковете от екологична катастрофа не са за подценяване.

Всъщност при представянето на технологията за проучвания на находища край Силистар беше уточнено, че там се очаква да бъде добиван главно природен газ, тъй като повечето находища в Черно море са точно такива.

При всички положения на проекта ще бъде направена екологична оценка. Тя ще бъде извършена от независима фирма и трябва да се направи още на етап проучване на района за находища, уточни областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Възложител на оценката ще бъде Министерството на околната среда и водите.

iNews припомня, че "Ледербел БГ" получи концесията в началото на тази година след проведен конкурс. Компанията има право на проучвателни работи в рамките на пет години. В случай че бъдат открити нефт или газ, тя ще получи и концесия за добив.

Община Царево вече обжалва дадената концесия за проучване. Към становището й се присъедини и община Приморско. Мотивите и на двете общини са, че подобна дейност може да отнеме основния поминък на местното население - туризма.

Водещи

Най-четени