7 загинали и 29 в неизвестност след инцидента с „Коста Конкордия“ 17.01 | 10:06

15 години затвор грозят капитана на кораба

От Филипа Тодева

До момента е потвърдена смъртта на седем души, а близо 29 са в неизвестност след инцидента с круизния кораб "Коста Конкордия”. Това съобщава италианската агенция ANSA. Издирването на оцелели продължава и в момента. Италиански спасители продължават да издирват загинали край Тоскана. 

CNN съобщи, че водалази рано тази сутрин са намерили втората черна кутия на лайнера. Първата вече е извадена и данните се анализират от експерти. Записите в двете устройства ще дадат точна представа какво се е случило на борда на луксозния круизен кораб.

iNews припомня, че на кораба "Коста Конкордия" имаше над 4 хил. души, когато се случи аварията в петък, 13 януари. Трима души загинаха. След това беше съобщена информация за четири жертви.

Компанията собственик обвини капитана за инцидента. Италианското правосъдие е разпоредило ареста на Франческо Скетино, срещу когото има тежки обвинения. В същото време компанията собственик на частично потъналия кораб "Коста Конкордия" увери, че нейните процедури за действие при извънредни ситуации отговарят на международните стандарти и че Скетино е завършил с успех всички образователни програми в тази сфера.

Капитанът е постъпил на работа в Costa Crociere през 2002 г. като служител в областта на сигурността и през 2006 г. е бил повишен в капитан на кораб. Компанията освен това отбеляза, че всички членове на екипажа имат упражнение по евакуиране на пътниците на кораби на всеки две седмици и че пасажерите преминават инструктаж до 24 часа след своето качване на борда.

Ако обвиненията в "неразрешен курс" и последвалите действия бъдат доказани, капитанът на луксозния лайнер може да лежи 15 години в затвора.

Много оцелели разказаха за сцени на "апокалипсис" и паника, с борба между туристите за качване на спасителните лодки, които при това членовете на екипажа не успявали да спуснат във водата. 

Водещи

Най-четени