"Ал-Кайда" се опитва да произведе "отровни" бомби 13.08 | 11:36

Правят се опити за използване на рицин в малки експлозиви

От Петя Михайлова

Представители на американските служби за борба с тероризма са все по-обезпокоени, че най-опасният регионален клон на Ал Каида се опитва да произведе смъртоносната отрова рицин и да я използва в малки експлозиви за нападения срещу САЩ.

Това съобщи РИА Новости, като цитира публикация във в. "Ню Йорк таймс".

Според секретни доклади на разузнаването от повече от година подразделението на Ал Каида в Йемен се опитва да се сдобие с голямо количество рицинови плодове, от които се произвежда рицин - бял, прахообразен токсин, който е толкова смъртоносен, че нищожно количество може да убие, ако бъде вдишано или попадне в кръвоносната система.

Представители на разузнаването разполагат със свидетелства, че членове на Ал Каида се опитват де пренесат рицинови зърна и обработващи вещества в скривалище в провинция Шабуа, една от най-труднодостъпните племенни области, контолирани от бунтовниците. Свидетелствата показват, че се полагат усилия за тайно производство на партиди от отровата, с нея се обвиват малки експлозиви и после се прави опит те да се взривяват на затворени, оживени места като молове, летища или метростанции.

Президентът Обама и върховните му съветници по националната сигурност били уведомени за първи път миналата година, и оттогава периодично получават нова информация. Висши американски представители заявяват, че няма индикации за непосредствена рицинова заплаха, а според някои експерти клонът на Ал Каида все още не знае как да използва рицина като ефективно оръжие.

Вестникът отбелязва, че използването на рицин за оръжия е ограничено тъй като губи свойствата си, ако е изложен на суша и слънце като тези в Йемен и не прониква толкова лесно през кожгата, колкото други въздействащи върху на нервите агенти.

Водещи

Най-четени