САЩ: Ал-Кайда може да атакува с малки самолети 04.09 | 13:36

Властите в САЩ предупредиха за възможни терористични атаки около 11 септември тази година

От Георги Георгиев

ФБР и местните структури за сигурност в САЩ отправиха предупреждение към американците за потенциални атаки на Ал-Кайда с малки самолети в дните около десетата годишнина от терористичните атаки през 2001 г., предаде АП.

Властите казаха, че не разполагат със специфична или достоверна информация за терористични нападения, но възнамеряват да засилят нивото на сигурност като предпазна мярка.

Според бюлетин от пет страници, публикуван в петък, Ал-Кайда обмисля начини за атаки посредством отвлечени самолети. Терористите възнамерявали да наемат малки частни самолети, да ги напълнят със експлозиви и да ги използват като летящи бомби.

В бюлетина се казва, че ал-Кайда може да използва услугите на непредизвикващи подозрения западняци, които да минат курсове по пилотаж на малки самолети и след това на свой ред да обучат атентатори-самоубийци.

Авиационната сигурност в САЩ днес е много по-силна отпреди десетилетие, но това не пречи на Ал-Кайда да остане заинтересована от възможността за атаки със самолети. Опасността за атаки с малки летящи апарати не е нова. След 2001 г. правителството извади от употреба хиляди самолети от селскостопанската авиация поради опасения, че те могат да се използват за терористични атаки.

През 2002 г. американски официални лица заявиха, че са разкрили заговор на Ал-Кайда за разбиването на малък самолет в американски боен кораб в Персийския залив. Година по-късно бе осуетен и план за разбиването на натоварен с експлозиви малък самолет в американското консулство в Карачи, Пакистан.

Водещи

Най-четени