„Билд“: 1/10 от съратниците на Меркел преминаха в антибежанската партия AfD 28.05 | 13:52

„Алтернатива за Германия“ печели популярност с критиките си срещу канцлера

От iNews.bg

Една четвърт от членската маса на популистката партия "Алтернатива за Германия" (AfD) се състои от бивши членове на други политически партии, а 2300 от тях преди са били в редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера на Ангела Меркел. Това съобщава в. "Билд", цитиран от БГНЕС.

AfD разполага с 23 000 членове. Освен разочарованите от ХДС, най-много са попълненията в евроскептичната формация от Социалдемократическата партия – 1212.

"Алтернатива за Германия" се появи в политическия пейзаж на страната през 2014 г. Със задълбочаване на миграционната криза тя започна да печели популярност с темата за бежанците и с критиките си по адрес на канцлера Меркел за либералната й политика спрямо мигрантите.

Популистката партия е представена в половината от провинциалните събрания – ландтаг, а през 2017 г. се готви да щурмува федералното събрание – бундестага.

AfD се е прицелила в исляма, обявявайки го за несъответстваща на германската конституция религия. "Алтернатива за Германия" счита исляма не просто религия, а по-скоро политическа идеология, отразяваща се негативно върху начина на живота в Германия.

 

Като първа стъпка AfD иска да се наложи забрана в страната за изграждането на минарета и носенето на бурки.  

Водещи

Най-четени