„Врагове на интернет” са 12 държави по света 12.03 | 20:59

От "Репортери без граници" прибавиха Бахрейн и Беларус към списъка

От Андриян Георгиев

12 държави се сочат като "врагове на интернет” в последния доклад на "Репортери без граници".

В списъка на страните, обвинени в киберцензуриране и ограничаване на свободата на информацията, попадат Бахрейн, Беларус, Бурма, Иран, Китай, Куба, Сирия, Северна Корея, Саудитска Арабия, Туркменистан, Узбекистан и Виетнам.

Бахрейн и Беларус попадат за първи път в списъка на "Репортери без граници", който се оповестява тъкмо днес (12 март), защото отбелязваме Международния ден за борба срещу киберцензурирането. Двете държави са в списъка заради зачестилите им опити за въвеждане на рестрикции срещу свободата в мрежата.

Китай, Иран и Виетнам бяха вкарани в този списък заради арестите на 120 блогъри и онлайн активисти.

Пекин води в класацията, тъй като ограничава достъпа до определени сайтове и редуцира резултатите в търсачките. Правителството инвестира огромни ресурси и технология за контрол на информационния поток.

Правителството на Северна Корея контролира изцяло резултатите от търсачките, което означава, че потребителите виждат това, което правителството реши.

Властите в Узбекистан предприемат всякакви средства, за да забранят каквито и да е дискусии, посветени на арабските революции.

Засилва се натискът върху техническите посредници, насърчавани в някои страни да изпълняват ролята на интернет-полиция, посочва bTV. 

Матаяс Шпилкамп от германския клон на "Репортери без граници" заяви, че развитието на технологиите спомага въвеждането на цензура и предоставя нови начини за филтриране на информацията.

Например в Сирия властите се стремят да пробият социалните мрежи и да получат достъп до паролите на хората, което автоматично ще им даде достъп до личните им данни.

Немската компания Siemens бе остро критикувана заради експорта си на технология за SMS-мониторинг към Иран. Мерки срещу вноса на тази технология са взети в САЩ и Европа.

Шпилкамп добавя, че цензурата може да доведе до разпад на световната мрежа такава, каквато я познаваме.

От доклада става ясно, че има стремеж към редуциране на свободата на информацията от страни, за които една "Интернет завеса” би предотвратила информираността на хората и същевременно би спомогнала за "приспиването” на социалното недоволство.

Под засиленото наблюдение на "Репортери без граници" са Турция, Египет, Индия, ОАЕ, Еритрея, Малайзия, Тунис, Южна Корея, Шри Ланка, Тайланд, а освен това Франция и Австралия. Франция е попаднала в този списък заради своята политика срещу нелегалното теглене на файлове от мрежата, прекъсването на интернет–достъпа и административното филтриране.

Водещи

Най-четени