„Всички сме гърци“ - в знак на солидарност 20.02 | 10:42

В редица европейски градове се проведоха митинги в подкрепа на гръцкия народ

От Олга Андреева

Десетки митинги в знак на солидарност към Гърция под лозунга "Всички сме гърци" се проведоха през уикенда в големи европейски градове, както и в Ню Йорк.

Лозунгът "We are all Greeks" се появи още миналата седмица като име на група в социалната мрежа Facebook, която призоваваше европейците да вземат участие в демонстрации, целящи да изразят подкрепа към гръцкия народ и да протестират срещу мерките на правителствата, водещи народа си към масово обедняване.

Европейци в много други държави излязоха на улицата, за да демонстрират съпричастността си към гръцкия народ, който вече три години се бори срещу мерките, целящи да стоварят цялата тежест от дълговата криза върху обикновените граждани, но не и върху политиците и бизнесмените, отговорни в голяма степен за нея.

Най-голямата демонстрация се състоя в събота в Париж, където са се събрали близо 2000 души, съобщи в. "Та неа".

В Марсилия 250 души от леви движения откликнаха на призива за солидарност, а в Лион се състоя шествие, стигнало до гръцкото консулство. Около 200 души са протестирали във френския град Нант.

В Берлин десетки гърци и германци, макар и по-малко на брой, се събраха пред гръцкото консулство, където се чуха песни на известния гръцки композитор Микис Теодоракис, който открито подкрепя протестиращите си съграждани.

Подобни изяви се проведоха и в Кьолн и Дюселдорф, където демонстрантите тропнаха сиртаки в знак на солидарност.

В Амстердам и Брюксел участниците в изявите в подкрепа на гърците достигнаха 200 души, като подобен обем достигнаха и проявите в Барселона, Рейкявик, Копенхаген, Рим, Милано и Болоня. В Ню Йорк събралите се да изразят подкрепа достигнаха над 300 души. Двама италиански кметове дори обявиха, че дават заплатите си (от 780 евро и 1 100 евро) в подкрепа на гръцкия народ.

Джовани Москапело посочва в писмото си до Жозе Мануел Барозу, Мартин Шулц, Марио Монти и Лукас Пападимос защо прави този символичен жест: "Всички, управлявали Гърция през годините, безспорно са извършили огромни грешки, но и ние днес ще бъдем също толкова нечовечни, ако не подкрепим по всеки възможен начин народа на Гърция – страната, която е люлка на цивилизацията ни".

Водещи

Най-четени