Гръцки полицаи искат арест на представителите на кредиторите 10.02 | 17:23

Няма да се бием с братята си, които протестират, категорични са полицаите

От Олга Андреева

Синдикатът на полицейските служители в Гърция заплаши със заповед за арест представителите на кредиторите на страната или т.нар "тройка", съобщи Epikaira.gr.

Профсъюзът подчертава, че представителите на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка нарушават социалния мир и сигурност в страната, както и конституцията с "насилие, прикрит опит за ограничаване или премахване на демокрацията и националния суверенитет, както и с накърняване на други важни законни права на гръцкия народ".

В писмо, адресирано лично до Сервас Деруз, Пол Томсен и Клаус Мазух, полицаите посочват: "Предупреждаваме ви от позицията ни на законни представители на гръцките полицаи, че ще поискаме срещу вас незабавно да бъдат издадени заповеди за арест. Отказваме да се изправим срещу родителите си, братята си, децата си, срещу всеки гръцки гражданин, който протестира и иска промяна".

И продължават: "Вече две години Общогръцката федерация на полицейските служители ви предупреждава, че с политиката, която диктувате и изисквате да бъде приложена с пистолети и бомби, взривявате социалния мир и убивате всяка надежда за възстановяване на гръцката икономика.

Интересите на кредиторите на лихварските заеми и на капиталистите не могат по никакъв начин да бъдат поставяни пред основните ежедневни нужди на народа".

И завършват: "Всички настояваме за програмна политика, която ще гарантира интересите на работещите и на всички нас, които вече живеем под прага на бедността."

Гръцките медии информират, че полицаите се готвят да протестират както пред жилищата на представителите на тройката, така и пред офиса на ЕК и пред министерството за защита на гражданите. Синдикатът вече призова членовете си да излязат в т.нар. бяла стачка, като не изпълняват задължения, извън пряко свързаните с полицейските им ангажименти.

Водещи

Най-четени