Ердоган ще призове Москва да изпраща стоки през подкрепения от ООН коридор в Черно море 09.09 | 20:00

Експортният коридор цели да предотврати глобална криза с хранителни продукти, като гарантира безопасното преминаване на кораби към и от украински пристанища, позволявайки им да транспортират десетки милиона тонове зърно, което бе блокирано от руското нахлуване

От iNews.bg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще призове Москва да изпраща стоки през подкрепения от ООН коридор в Черно море, когато се срещне с руския президент Владимир Путин идната седмица, с мотива да държи Русия ангажирана в споразумението, съобщи Ройтерс, позовавайки се на турската телевизия Хабертюрк, предаде БТА.

Експортният коридор цели да предотврати глобална криза с хранителни продукти, като гарантира безопасното преминаване на кораби към и от украински пристанища, позволявайки им да транспортират десетки милиона тонове зърно, което бе блокирано от руското нахлуване. Путин в сряда подхвърли идеята споразумението да бъде ограничено, тъй като се доставят зърно, други храни и торове по-скоро за Европейския съюз и Турция, а не за бедните страни. Споразумението, подписано от Украйна, Русия, Турция и Обединените нации, улеснява също и руския износ. Но Москва казва, че западните страни не правят достатъчно, за да облекчат логистичните затруднения, пред които са изправени руските кораби поради техните санкции.

"Както каза г-н Путин, тези кораби (използващи коридора) отиват или в развитите, или в развиващите се страни. Може би затова г-н Путин не доставя руски продукти. Разбира се, на нашата среща в Самарканд ще го помолим да изпраща руски продукти през коридора с кораби", е цитиран да казва Ердоган. "Ако започне да пристига руско зърно, ние ще изпратим това зърно, други продукти, всичките, докато стигнат до тези бедни африканци
държави", каза турският президент.

Ердоган и Путин ще проведат разговори в кулоарите на среща на върха на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан на 15-16 септември. Сппоред турския президент Путин е прав да се оплаква, че зърното отива в богати страни. Базираната в Истанбул координационна група, която наблюдава сделката, казва, че 30 процента от товарите са отишли ​​за хора в държави с ниски и по-ниски от средните доходи. "Има много страни в трудна ситуация, особено в Африка, които трябва да прегърнем и да изпратим тези стоки възможно най-скоро", каза още Ердоган.

Водещи

Най-четени