"Залп" от мляко към сградата на Европарламента 27.11 | 16:48

Млекопроизводители от цяла Европа искат повишаване на изкупната цена на млякото

От Владислав Рашков

Млекопроизводители участваха в демонстрация, в която бяха наръскани хиляди литри мляко към сградата на Европарламента, пише BBC.

Хиляди собственици на мандри в компанията на хиляди трактори вече втори ден са окупирали сградата в Брюксел заради ниски изкупни цени на млякото.

Едно от основните искания, за което фермерите настояват, е продукцията им да се изкупува на цена с 25% по-висока от настоящата. Европейското мляко се продава на по-ниска цена от производствената, тъй като световното потребление е много ниско през последните години.

Протестът се организира от Съвета на млекопроизводителите в Европа, според които сегашните цени убиват малките производители. В Белгия например цената на едро за литър е 0,26 евро, но цената за производство е 0,40 евро.

Собственици на мандри в Англия успяха да си извоюват повишение в цената до 0,36 евро, но и те се оплакват, че цената за производство е 0,31 евро.

На мястото на самия протест много полицаи бяха изненадани от млечни струи, изстреляни от маркучите на протестиращите.

"Политиците наистина ще ни довършат", споделя гнева си белгийски фермер. "Правилата трябва да се променят. Така, както е тръгнало, ще свършим много зле", споделя друг френски млекопроизводител.

Най-много протестиращи се забелязват от Франция, Германия, Дания, Ирландия, Холандия, Полша и Испания, пише BBC

Много от европейските депутати не успяха да стигнат до работното си място, след като бяха възпрепятствани от блокадата на машините.

Европейският съюз е най-големият производител на мляко в света. Само през 2010 г. 47% от бюджета му бяха заделени за земеделие, включително и за производство на мляко.

Най-четени