"Интелигентни граници" ще следят чужденците, влизащи в ЕС 25.10 | 18:17

Новата система улеснява чуждите граждани, които често пътуват в държави от общността

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) прие съобщение, което излата основните принципи за по-ефикасното управление на пътникопотока в рамките на Европейския съюз. Мерките ще помогнат за улесняване на чужденците, които пътуват често в общността, а и за по-добро наблюдение на гражданите на трети държави, които пресичат границите. 

За целта ще бъдат използвани нови технологии, разказват от Комисията.

Една от тези мерки е инициативата "Интелигентни граници". Тя се състои от система за влизане/излизане, която регистрира часа и мястото на влизане, продължителността на престоя. тази система земеня сегашната система за поставяне на печати в паспортите. Информацията от нея ще бъде представяна на граничните власти.

Освен това по тази инициатива се създава и програма за регистрирани пътници, която дава възможност за опростени проверки на границите. Мерките се отнасят за хора, които пътуват често до държава в ЕС по работа или членове на семейства и т.н. Регистрацията би ускорила преминаването на границата за 4-5 млн. души, живеещи в трети страни, изчисляват от ЕК.

Комисията ще обсъди тези елементи с Европейския парламент, Съвета и Европейския надзорен орган по защита на данните. След тези дискусии, в хода на следващата година Комисията ще представи законодателни предложения.

За много от държавите-членки съчетаването на възможността за бързо и безпроблемно преминаване на пътниците през границите с гарантирането на достатъчно равнище на сигурност е предизвикателство. Всяка година над 700 млн. граждани на ЕС и граждани на трети държави преминават външните граници на ЕС. Очаква се този брой да нарасне значително в бъдеще.

До 2030 г. броят на пътниците на европейските летища може да нарасне с 80% и ако процедурите за граничен контрол не бъдат модернизирани навреме, това ще доведе до по-големи закъснения и опашки за пътниците. В интерес на самия ЕС е да се улесни във възможно най-голяма степен идването в Европа на туристи и пътуващи по работа.

Водещи

Най-четени