„Ислямска държава“ изгаря живи дезертьорите си в Мосул 25.10 | 15:36

Иракски паравоенни отвоюват град Тал Афар, режат пътя на джихадистите към Сирия

От iNews.bg

"Ислямска държава" изгориха живи 9 свои бойци, опитали се да избягат от Мосул заради предстоящата битка с иракската армия за освобождаването на града, съобщи телевизия "Ас Сумария", цитирана от БГНЕС.

Деветимата дезертьори обаче били хванати от джихадистите. След това им вързали ръцете и краката, хвърлили ги в окопи, пълни с нефт и ги подпалили.

Освободителната операция на иракската армия и военната коалиция, водена от САЩ, за освобождаването на града, превърнат в столица на ислямистката организация на територията на Ирак, започна на 17 октомври.

Иракската армия обаче още не е влязла в Мосул. Досега тя освободи от джихадистите всички населени места около града, като се съобщава за общо 74. За седмиза са ликвидирани около 800 бойци на ИД.

Вчера силите на Багдад бяха само на 8 километра от столицата на джихадистите, затягайки обръча около нея.

Междувременно иракски паравоенни части получиха заповед да отвоюват град Тал Афар и да попречат на джихадистите от "Ислямска държава" да избягат от Мосул на запад - в Сирия, съобщи военен говорител, цитиран от АФП. Шиитските милиции Ал Хашд аш Шааби играха ключова роля в предишните сражения с ИД, но от началото на офанзивата на 17 октомври досега стояха настрана.

"Командирите ни заповядаха да освободим Тал Афар. Мисията ни е да възпрепятстваме бягството на джихадистите към Сирия и да изолираме изцяло Мосул от Сирия. Чака ни жестока и трудна битка", заяви за АФП Джауад ал Тулайбауи, говорител на силната шиитска милиция Асаиб Ахл ал Хак.

Участието на Ал Хашд аш Шааби в настъплението срещу Мосул, по-специално в бъдещи битки в самия град, населен предимно със сунити, създава напрежение. Ръководствата на иракските кюрди и на арабите сунити се противопоставят на участието им, както и Анкара, която разположи войски източно от Мосул въпреки исканията на Багдад за изтегляне на турските сили. Отношенията между Ал Хашд и международната коалиция, начело със САЩ, също са обтегнати, но тези милиции разполагат с широка подкрепа в шиитската общност, преобладаваща в Ирак.

Отвоюването на Тал Афар е ключова задача за паравоенните формирования, тъй като в града живееха предимно шиити преди сунитската джихадистка организация да го превземе през 2014 г.

Иракските войски продължават да напредват откъм юг, изток и север в посока Мосул - последната голяма крепост на ИД в Ирак. На запад още не са започнали сражения, тъй като ИД контролира регионите, разположени между Мосул и Сирия.

Водещи

Най-четени