Истинска битка на президентските избори във Франция 23.04 | 09:01

Разликата между претендентите е малка – 28,6% за Оланд срещу 27% на Саркози

От Виолета Малинкова

В неделя (22 април) гражданите на Франция посетиха избирателните пунктове, за да гласуват на президентските избори в страната.

Нищо сензационно обаче не се случи на горепосоченото събитие – на втори тур отиват лидерът на опозиционната партия Франсоа Оланд и настоящият президент и лидер на Съюза за народно движение – Никола Саркози. За това съобщава руската информационна агенция "Новости".

Може би единственият, относително неочакван изход от ситуацията, беше загубата на Саркози. Така той стана единственият президент на Петата република, загубил в първия тур на изборите, макар това все още да не е окончателният резултат от събитията.

Бившият генерален секретар на Социалистическата партия, който никога досега не е бил министър, удачно се възползва от икономическата ситуация, за която традиционно заплаща действащата власт. Той започна своята кампания още през 2010 г., когато се превърна в лидер на левицата след сексуалния скандал с бившия шеф на МВФ - Доминик Строс-Кан.

Оттогава насам, Франсоа Оланд е лидер в сърцата на избирателите и главен опонент на Никола Саркози за поста "президент на Франция". В неделя представителят на левицата затвърди позициите си, побеждавайки опонента си с 28,6 % срещу тези на Саркози - 27%.

Предвид малката разлика в подкрепата за двамата претенденти, вторият тур на изборите обещава да бъде оспорван. За целта е плануван политически дебат между кандидат-президентите, който трябва да се състои на 2 май 2012 г., а самият балотаж е обявен за 6 май. Изходът от "битката" засега е неясен.

Водещи

Най-четени