"Нова демокрация" се отказа от мандата за съставяне на правителство 07.05 | 21:04

Ляворадикалната "Сириза" е на ход

От Андриян Георгиев

Лидерът на дясната гръцка партия "Нова демокрация” Андонис Самарас върна на президента на Гърция Каролос Папуляс мандата за съставяне на ново правителство заради неуспеха да се сформира коалиционно мнозинство, съобщава Reuters. 

"Направихме всичко възможно", заявил Самарас. "Оказа се невъзможно да съставим правителство. Затова върнах мандата." 

"Нова демокрация" спечели най-много гласове на вчерашните парламентарни избори в Гърция, като Самарас бе първият политически лидер, на когото президентът Папуляс възложи да състави кабинет.

Мандатът за съставяне на правителство сега трябва да бъде връчен на радикалната левица "Сириза" и нейния лидер Алексис Ципрас, които останаха на второ място по брой на спечелените депутатски мандати. Очаква се президентът Папуляс да се срещне с Алексис Ципрас утре (8 май) в 13 часа. 

Ципрас отказа предложението за коалиционен кабинет на Самарас с мотива, че управленската програма на "Нова демокрация" е противоположна с тази на левите сили и по-специално на "Сириза".  

На гръцкия политически небосклон се оформи разделение по линия на приемането или отхвърлянето на спасителния план, договорен с международните кредитори на страната. "Нова демокрация" и ПАСОК в това отношение са от едната страна на барикадата, но на двете политически сили не им достигат двама депутати, за да могат да сформират парламентарно мнозинство и оттам правителство.       

"Нова демокрация” победи на изборите в неделя, като събра по-малко от 19% от гласовете, получавайки 108 места в 300-местния парламент. "Сириза" спечели 52 депутатски мандата, а класиралите се на трето място социалисти от ПАСОК - 41 мандата.  

Водещи