Русия обвивни САЩ, че се е опитала да влияе на изборите в страната 19.09 | 20:23

Може да последва разрив в отношенията според Reuters

От Кремена Бедерева

Русия обвини САЩ, че са финансирала руски политици в опит да повлияе на президентските избори, които се проведоха през март 2012г., предаде Reuters. Новината последва, след като вчера Москва заяви, че затваря американската донорска мисия в страната.

Събитията могат да влошат отношенията между двете страни и да провалят стремежите на президента Барак Обама да отвори нова страница между Вашингтон и Москва.

"Става върос за влияние върху политическия процес в страната, включително и върху изборите”, каза в изявление руският външен министър Сергей Лавров. Той добави, че има много какво да се разпитва американската Агенция за международно развитие.

Особено внимание се отделя на ролята на агенцията в Севернокавказкия район, където Москва до ден днешен се опитва да смекчи враждебността на мюсюлманите.

Според критиците на Кремъл обаче това е поредният ход на руския президент Владимир Путин да заглуши гласа на опозицията в страната. В Русия вече действат закони, които все повече ограничават свободното сърфиране в интернет и провеждането на протести.

Водещи

Най-четени