„Сириза“: Готови сме да управляваме при мораториум върху дълга 08.05 | 16:36

Текат трескави разговори за сформиране на коалиционен кабинет в Гърция

От Олга Андреева

Трескавите преговори за сформиране на правителство в Гърция продължават. От днес проучвателният мандат е в ръцете на радикалната левица "Сириза", след като вчера Нова демокрация, спечелила най-много гласове на изборите от 6 май, получи серия от откази на предложението си за съставяне на коалиция.

Днес предстоят напрегнати срещи на лидера на "Сириза" Алексис Ципрас с евентуалните партньори в бъдещия кабинет. Със сигурност в програмата му от срещи не влизат неонацистите от "Златна зора", които никой не търси за партньор, и Комунистическата партия, която сама отхвърли предложението.

Въпреки че вчера отхвърли предложението на Нова демокрация, днес Ципрас отправи покана и към демократите, и към социалистите, в случай че са съжалили искрено за катастрофалните си ходове, да му пратят писма до утре, че вече не подкрепят "варварските", по думите му, мерки, съпровождащи втория заем към страната, за да обсъдят съвместно управление.

"Изборът на народа направи меморандума невалиден", заяви днес лидерът на "Сириза", която излезе втора сила от гергьовденските избори, регистрирайки значителен прилив на поддръжници, вероятно именно заради позицията си срещу меморандума.

Пет са основните условия за водене на диалог с евентуалните бъдещи партньори, посочи Ципрас. Те трябва да са съгласни с:

- незабавна отмяна на мерките, съпровождащия меморандума, и по-специално съкращенията на заплати и пенсии;

- отмяна на закони, отменящи основни трудови права;

- въвеждане на незабавни промени в политическата система (в изборния закон, в закона за депутатския имунитет);

- установяване на публичен контрол върху банковата система;

- създаване на международна комисия за счетоводен контрол, за да бъде проучена възможността за обявяване на гръцкия дълг за неправомерно натрупан и съответно подлежащ на отписване.

В интервю за италианския вестник "Ла стампа" лидерът на радикалната левица заявява, че партията му е готова да управлява, стига да бъде наложен мораториум върху дълга.

Това е първата стъпка, която би предприел, ако "Сириза" поеме властта. Следващите са по-справедливо разпределение на богатството и сериозна борба с укриването на данъци, както и мерки за развитие на икономиката.

На въпрос дали Гърция би излязла от еврозоната, ако Европа не се съгласи на тези мерки, Ципрас заявява, че Атина разполага с едно изключително оръжие, което е признато от самата Ангела Меркел: "когато бъде свалена една цел, пазарите веднага търсят следващата". "МВФ където и да е отишъл да предлага рецептите си, само беди и фалити е донесъл", подчертава партийният лидер.

Водещи

Най-четени