„Сириза“ избра ролята на опозиция 18.06 | 15:20

Втората сила даде карт бланш на Нова демокрация, отказвайки се от проучвателен мандат

От Олга Андреева

Втората силна на вчерашните избори в Гърция, коалицията на радикалната левица "Сириза", която в нощта на 6 май се превърна от маргинален субект, в основен играч на политическата сцена, сега сама избра да остане в ролята на опозиция.

На срещата си днес с лидера на победилата на изборите партия Нова демокрация Андонис Самарас, който започна разговори за сформиране на някаква форма на коалиционно правителство, Ципрас е изтъкнал, че трябва не незабавно да се сформира правителство с ядро около Нова демокрация, тъй като така е решил гръцкият народ, а впоследствие историята и самият народ ще отсъдят правилно ли е било решението.

37-годишният политик заяви предварително, че ако се стигне до фазата "Сириза" да получи проучвателен мандат за сформиране на правителство, коалицията няма да го приеме, тъй като смята, че в този момент може да свърши повече работа като основна опозиционна сила, каквато роля й е отредил народът.

На практика това превръща преди часове връчения проучвателен мандат на Самарас в единствения, който може да доведе до сформирането на правителство. Очакванията са още в утрешния ден да бъде постигнато споразумение за форма на съвместно управление, дори и само между Нова демокрация и ПАСОК.

Все пак Ципрас подчерта, че политиката на меморандуми не може да продължава, че за Гърция ще бъде катастрофално, ако продължи съкращаването на заплати и пенсии и изрази убеденост, че скоро ще стане ясно, че "Сириза" е била права.

Ципрас ясно намекна на Самарас, че във вчерашните му речи след изборната победа не е чул да споменава предоговаряне на условията по меморандумите, свързани с мерките за отпускане на заемите на Гърция, каквито обещания политикът даде предизборно.

"Надявам се да става дума за пропуск, защото чух да говорите само за спазване на ангажименти", отбелязва още лидерът на "Сириза", цитиран от в. "Навтемборики".

Водещи

Най-четени