"Смърт за Англия" скандират в иранския парламент 28.11 | 15:04

Иран ще експулсира британския посланик от страната

От Андриян Георгиев

Закон, който понижава равнището на отношенията на Иран с Великобритания, беше окончателно одобрен днес в Иран, съобщава държавната иранска телевизия ИРИБ, цитирана от Reuters.

Това става само ден, след като иранският парламент одобри мярката, която принуждава правителството да експулсира британския посланик от персийската страна.

"Членовете на Съвета на пазителите, след разглеждане на плана, са го одобрили единодушно", заяви говорителят на съвета, цитиран от телевизия ИРИБ.

Изключително бързото одобрение от Съвета на пазителите, група от 12 духовници и юристи, които се произнасят по отношение на това, дали законодателството е съобразено с нормите на Исляма, показва решителният отпор, с който Иран се отнася към наказателните санкции, обявени от Великобритания миналата седмица.

Приет вчера от законодателите, които скандираха "Смърт за Англия" в парламента, законът e дръзка контрамярка на решението на Лондон да забрани на британските банки да имат отношения с иранските банки, включително и с централната банка на Иран.   

Членовете на парламента заявиха, че Иран ще предприеме подобно действие срещу всяка друга страна, която последва Великобритания, добавя Reuters.    

Европейските външни министри ще се срещнат в четвъртък, за да одобрят нови санкции, които биха могли да прекъснат финансовите връзки със страната и да забранят вноса на петрол от Иран заради подозрения, че персийската държава се опитва да разработва ядрени оръжия.   

iNews припомня, че причината правителството на Великобритания да наложи нови финансови рестрикции към Иран и да прекъсне връзките с всички банки в страната е последният доклад на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ), който изказва опасения за ядрената програма на Иран и че тя може да бъде използвана за военни цели.

За първи път Обединеното кралство се решава на такава крайност – пълно орязване на достъпа на целия банков сектор от една държава до британската финансова система.

Водещи

Най-четени