"Шин Бет": Израел ще преследва "Хамас" навсякъде, дори да отнеме години 04.12 | 20:30

Израел обяви, че разширява сухопътната си офанзива към всички части на Ивицата Газа

От iNews

Израел обяви, че разширява сухопътната си офанзива към всички части на Ивицата Газа. Според палестинската страна от началото на операциите в анклава са загинали близо 16 хиляди души. На фона на подновените сражения се засилва международният натиск за спиране на военните действия.

Фокусът на офанзивата се пренесе в южната част на анклава, където се предполага, че се крият ръководители на "Хамас". Операциите на юг ще бъдат не по-малко интензивни от тези в северната част на Ивицата Газа, предупредиха израелските военни. Те заявиха също, че тази нощ са атакували 200 цели на терористична инфраструктура в Газа, свързани с "Хамас".

Заповедите за евакуация на мирното население към безопасни райони обаче са объркващи и правозащитници посочиха, че Израел не предоставя ефективна защита на населението. 

Палестинците в Газа заявиха, че вече няма къде да отидат в затворената територия. Председателят на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич, която посети Газа, заяви, че страданията на цивилното население в анклава са непоносими. От "Хамас" обвиниха Израел, че преднамерено убива цивилни.

 Израел ще преследва "Хамас" в Ливан, Турция и Катар дори да му отнеме години, заяви агенцията по вътрешна сигурност "Шин Бет" в разпростанен аудиозапис.  

От своя страна президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да бъде съден като военен престъпник заради офанзивата в ивицата Газа. Турският държавен глава многократно критикува Израел за военната му операция в анклава. 

Йеменските хуси, които също се обявиха против Израел в конфликта, са атакували с дронове и ракети два израелски кораба в Червено море. Общо три търговски плавателни съда са били нападнати в района през последното денонощие. На помощ на атакуваните кораби се е притекъл американски военен миненосец.

Водещи