100 000 нови документа публикува WikiLeaks 26.08 | 14:04

Те съдържат деликатни подробности за дейността на американски дипломати

От Олга Андреева

Сайтът WikiLeaks Уикилийкс публикува близо 100 000 нови документа на Държавния департамент на САЩ, част от които са били засекретени от американските власти, предаде ИТАР-ТАСС.

Документите съдържат деликатни подробности за дейността на американски дипломати в Унгария, Аржентина, Египет, Китай и много други държави, посочва агенцията.

Една от телеграмите, засягащи Русия, носи дата 3 април 2009 г., посочва БТА. Тогавашният посланик на САЩ в България, а днес в Русия, Джон Байърли, констатира, че руската компания "Атомстройекспорт" "усърдно се стреми да получи договори за изграждане на 11 нови ядрени реактора в Индия, България и Украйна".

Според него обаче "пречките, свързани с паричните ресурси, недостатъчните производствени възможности и недостигът на квалифицирани специалисти пораждат съмнения дали "Атомстройекспорт" ще може да осъществи всичките си планове в най-близко бъдеще".

Според източник на Ройтерс, контактувал с близкото обкръжение на Асандж, причина за масовото разпространение на документи са опасенията на активистите от WikiLeaks, че медиите губят желание да поместват публикации въз основа на материалите на сайта.

Асандж и съдружниците му били "разочаровани" от липсата на медиен интерес, посочил източникът.

Водещи

Най-четени