Wikileaks подаде жалба срещу Visa и MasterCard 13.07 | 14:25

Искът е внесен в ЕК от името на Wikileaks и исландската компания DataCel

От Елена Коцева

Порталът Wikileaks и базираната в Исландия компания DataCell, коятообслужва скандалния портал, са подали официална жалба в Европейската комисия срещу действията на Visa и MasterCard.

Адвокатът Свейн Свайнсон представлява двете компании пред ЕК.

Wikileaks и DataCell считат, че Visa и MasterCard са нарушили антимонополните правила в Европа с отказа си да обслужват плащанията към Wikileaks в края на 2010 година

Свейнсон отбелязва, че европейският пазар на 95% се покрива от Visa и MasterCard.

Това налага да компаниите определени ограничения – по думите на адвоката те не могат просто да вземат решение да откажат да обслужват този или друг клиент, тъй като за европейците няма алтернативи на Visa и MasterCard.

Според иска на Wikileaks дс отказа си да обслужват Visa и MasterCard на практика са спрели доброволни дарения за портала в размер на 130 000 евро на ден. Адвокатът подчертава, че работата на портала се финансира именно от доброволни дарения.

Според антимонополното законодателство на ЕС глобата, която може да плати съответната компания е 10% от годишните си продажби.

Visa и MasterCard блокиарха плащанията към Wikileaks в началото на декември месец 2010 година.

Тогава от компаниите заявиха, че това е тяхно решение, взето доброволно и самостоятелно, без намеса и натиск на политици. Именно в края на миналата година се развиваха най-бурните скандали около Wikileaks, секретните документи, които бяха публикувани и започналото разследване и обвиненията за сексуални престъпления на ръководителя на Wikileaks Джулиан Асандж.

От Visa и MasterCard не са коментирали до този момент жалбата в съда.

 

Водещи

Най-четени