230 млн. деца по света са невидими 12.12 | 13:35

Всеки трети малчуган няма свидетелство за раждане, алармира UNICEF

От Христина Рафаилова

Всяко трето дете по света е невидимо. Според доклад на UNICEF почти 230 млн. обитатели на планетата под 5 години нямат свидетелство за раждане.  

Стряскащите цифри нямат нищо общо с чиновниците. Те показват страшната истина, че малките не съществуват пред властите в собствената си държава. Липсата на данни за раждането на детето е основен проблем в страните от Третия свят. Това, че те остават невидими, означава, че те продължават да умират от глад и болести, които са лечими, тъй като никой не знае за тях и не може да им помогне.

В много страни при липсата на документи за самоличност подрастващите нямат право да се запишат на училище, да получат здравни и социални грижи. 

"Регистрацията на едно дете е много повече от човешко право. Чрез нея обществото разбира за съществуването и идентичността му", заяви зам.-шефът на организацията Гита Рао Гупта. 

Според нея свидетелството за раждане е ключово, тъй като показва, че малките не са забравени, че техните права не са отречени или скрити от прогреса, който тяхната държава постига. 

"Несъществуващите" деца са най-много в Конго. Там 28% от новородените не са регистрирани. На второ място в негативната статистика се нарежда Пакистан, където нито властите, нито светът знаят за съществуването на 27% от малчуганите. 

Сред държавите, където това е масова практика, са Йемен, Чад и Етиопия. 

Също така често срещани са случаите на регистрирани деца, които обаче нямат документ за раждане.  

Водещи

Най-четени