280 цивилни загинаха в Алепо, руснаците договориха удължаване на примирието 07.05 | 10:42

Режимът на тишината ще продължи с още 72 часа

От iNews.bg

През последните две седмици повече от 280 цивилни са загинали при подновените битки във втория по големина сирийски град - Алепо, който е и една от най-пострадалите зони в рамките на гражданската война в близкоизточната страна.

Днес руската дипломация е договорила временното примирие да бъде удължено.

"За да предотвратим влошаване на ситуацията, по инициатива на руската страна, режимът на тишина в провинция Латакия и град Алепо ще бъде удължен от 0ч. местно време на 7 май до общо 72 часа”, гласи комюнике на ведомството на Сергей Лавров, цитирано от БГНЕС.

В момента международните преговарящи по сирийския въпрос, основно САЩ и Русия, търсят изход от нововъзникналото напрежение като опосредстват въвеждането на подобни временни "тихи" режими. Русия се включи с въздушна кампания на страната на Асад в Сирия през септември миналата година.

С руска въздушна подкрепа сирийската армия възвърна много от загубените от различни бунтовнически групи територии. По-рано тази година президентът Путин обяви постепенно изтегляне на руската военна техника от близкоизточната страна.

Водещи

Най-четени