29 трупа остави след себе си арестът на сина на страшилището Ел Чапо 09.01 | 08:50

Гусман – по прякор Мишката – бе заловен при среднощна операция в Северно Мексико на 5 януари и това отприщи вълна от насилие, блокади, палежи

От iNews.bg

Трупове на 29 души остави след себе си арестът на сина на Хоакин "Ел Чапо" Гусман – наследникът на наркобоса Овидио Гусман в "Синалоа" - една от най-могъщите организации за трафик на наркотици в света.

Гусман – по прякор Мишката – бе заловен при среднощна операция в Северно Мексико на 5 януари и това отприщи вълна от насилие, блокади, палежи. Най-малко 19 заподозрени членове на бандата и 10 военни са загинали по време на ожесточените сблъсъци в северния мексикански щат Синалоа, след като властите арестуваха Гусман заедно с още 21 души.

Не се съобщава за смъртни случаи или наранявания сред цивилното население, уточнява CNN.

След операцията, в която участваха 200 души от силите за сигурност, в град Кулиакан настъпи хаос. Започнаха сблъсъци с членове на картела в различни части на града, които прераснаха в сблъсъци в няколко района. Властите призоваха гражданите да потърсят убежище и да не излизат оттам или от домовете си. Престрелки имаше и на летището край града. То и още няколко аеропорта бяха затворени временно.

Мишката е издирван в САЩ за трафик на наркотици и страната настоява за екстрадицията му като "високопоставен член на картела "Синалоа". Преди операцията Щатите бяха обявили и 5 милиона долара награда за информация, която да доведе до залавянето му.

В САЩ има заповед за ареста на Гусман-младши от 19 септември 2019 г., потвърди външният министър на Мексико Марсело Ебрард. Срещу него има съдебни производства и в Мексико.

Днес обаче екстрадиция няма. Федерален съдия от мексиканската столица Мексико Сити я е спрял. Според тв мрежата Televisa и други мексикански медии по-късно друг федерален съдия е наредил Гусман да остане в 60-дневен превантивен арест с цел екстрадиция след изслушване във федералния затвор Алтиплано, където е задържан.

Бащата на Гусман, "Ел Чапо", бяга от същия затвор на 11 юли 2015 г. през дълъг километър тунел. Той е заловен и четири години по-късно е осъден в САЩ по 10 обвинения, включително участие в продължаващо престъпно предприятие и трафик на наркотици. Осъден е на доживотен затвор плюс 30 години и му е наредено да плати 12,6 млрд. долара конфискация.

Арестът на сина му миналата седмица не е първият. Овидио Гусман е арестуван от федералните власти през октомври 2019 г., но ситуацията по улиците е далеч от контрола на властите и той е освободен по нареждане на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, за да се избегне по-нататъшно кръвопролитие.

Последният му арест се случва дни преди президентът на САЩ Джо Байдън и канадският министър-председател Джъстин Трюдо да посетят Мексико сити за участие в срещата на върха на северноамериканските лидери.

На пресконференция в петък Лопес Обрадор отрече арестът на Гусман да е свързан с пристигането на Байдън, като заяви, че мексиканските власти са действали на собствена глава.

Водещи

Най-четени