3,6 млрд. евро са изнесени от Кипър за две седмици 17.05 | 11:57

"Данъчният рай" е пазел депозити за 72 млрд. евро

От Ралица Стоянова

Най-малко 3,6 млрд. евро са изнесени от Кипър за две седмици, непосредствено преди решението на Еврогрупата за "подрязване" на банковите депозити на острова, информира Reuters.

Агенцията разполагала с документи, от които става видно, че пари са теглени от десетки фирми. Повечето от тях са използвани от чужди инвеститори от Москва или Киев.

Списъкът дава представа за кризата в Кипър през март и от него се вижда, че "данъчният рай" с население едва 1,1 млн. души, е събрал банкови депозити в размер на 72 млрд. евро - над четири пъти брутния вътрешен продукт на острова.

129 компании са прехвърлили по 5 млн. евро всяка или даже повече. Извън Кипър са били изнесени общо 1,9 млрд. евро, предаде БТА.

95 от компаниите може да бъдат идентифицирани. 34 фирми са поддържали връзки с Русия, пет - с Украйна и две - с Казахстан. Останалите са кипърски или от други страни, сред които има и такива, смятани за "данъчен рай", като Каймановите острови, Девическите острови и холандските Антили.

Над 50 на сто от сделките са осъществявани в долари. Макар че трансакциите показват, че парите са превеждани извън Кипър, Reuters не може да каже къде са отишли те. Твърде възможно е някои от трансакциите да са ставали между банки вътре в Кипър.

Изтичането на пари е започнало от януари (1,7 млрд. евро), а през февруари още 900 млн. евро са напуснали острова.

Най-четени