57% от хърватите подкрепят влизането в ЕС 07.09 | 12:49

Проучването е направено за нуждите на делегацията на общността в страната

От Деляна Петкова

Влизането на Хърватия в ЕС се подкрепя от малко повече от половината граждани, докато против присъединяването са 37% от жителите на страната, предаде БТА, като се позовава на информация на Танюг.

Данните са от проучване, направено за нуждите на делегацията на ЕС в Хърватия от агенция "Ипсос Пулс". В евентуален референдум за присъединяването на Хърватия към ЕС биха участвали 70% от гражданите, от които 57% биха гласували за присъединяване към евросъюза, докато 37%  биха били против. 6% от анкетираните пък нямат мнение по въпроса.

Около присъединяването на Хърватия към ЕС не съществуват дълбоки обществени разделения. Някои обществени групи са по-склонни, а други са по-малко склонни да подкрепят присъединяването на Хърватия към ЕС, но различията не са големи, заяви Драган Багич от агенция "Ипсос Пулс", представяйки проучването.

Подкрепата за членството на Хърватия в ЕС е стабилна и от 2003 г. възлиза на около 50%, каза той.

iNews.bg припомня, че в края на юни Хърватия приключи преговорите си за членство в ЕС. Страната ще влезе в общността на 1 юли 2013 година. Самият договор за присъединяването ще бъде изготвен и подписан до края на тази година. Предстои и ратификацията на членството на Хърватия от всички държави, които са част от ЕС.

Водещи

Най-четени