ЕК приключи преговорния процес с Хърватия 13.06 | 10:28

Сега е ред на държавите – членки да определят дата за подписване на Договора за присъединяване

От iNews.bg

В петък (10 юни) Европейската комисия (ЕК) приключи преговорния процес за присъединяването на Хърватия към Европейския съюз, съобщи Брюксел.

"Сега е ред на страните от общността да направят оценка на преговорите и да преминем към подписване на Договора за присъединяването", коментира по този повод комисарят по въпросите на разширяването Щефан Фюле.

Преговорите между общността и Хърватия се водеха по 35 отделни глави. Разговорите бяха задълбочени, а постиженията реални, допълни още комисарят.

От ЕК припомнят, че преговорите със Загреб започнаха още през октомври 2005 година. "За тези почти шест години страната се промени значително и се обърна към демокрацията, базирана на правилата. Има и функционираща пазарна икономика. За шест години ние помогнахме на обществото да стане по-силно и по-динамично", се казва в официалното становище на Комисията.

Не мога да кажа дали всичко това се случи благодарение на преговорите за членство в ЕС, но те значително подпомогнаха процеса и бяха катализатор в някои отношения, допълни комисар Фюле.

Какво обаче означава членството в общността за хърватите? На първо място техните продукти ще могат да се продават свободно в единния пазар на ЕС, а производителите да разчитат на близо 500 млн. потенциални потребители. Хърватските земеделски стопани пък ще могат да разчитат на помощите от ЕС за сектора.

От ЕК допълват, че правната система сега е реформирана и по-ефективна, а от борбата с корупцията се възползват всички граждани на Хърватия. Списъкът може да бъде продължен с позитиви в областта на околната среда, сектора на рибарството и социалните фондове на ЕС.

Водещи

Най-четени