65% от жалбите, получени от европейския омбудсман, са срещу работата на ЕК 16.05 | 12:47

По-малко оплаквания е получил Диамандурис през 2010 година

От iNews.bg

През 2010 година европейският омбудсман Никифорос Диамандурис е получил 2 667 оплаквания, спрямо 3 098 година по-рано, съобщиха от офиса на институцията.

Количествено най-много оплаквания има от германски и испански граждани, компании и неправителствени организации – съответно 375 и 349. Като се вземе предвид броя на населението обаче най-много оплаквания има от граждани в Люксембург, Кипър и Белгия.

В повече от 70% от случаите европейският омбудсман е успял да помогне при получаване на оплакване – отворил е дело или е отправил съвет към жалбоподателите.

В голяма част от жалбите европейците са се оплакали от липсата на прозрачност по отношение на работата на европейската администрация (33%). Става дума за отказ от предоставяне на документи или информация. В останалите случаи има оплаквания от проблеми по отношение на документация за търгове, нетърговско поведение или дискриминация.

65% от жалбите се отнасят до дейността на Европейската комисия (ЕК). На второ място се нарежда Службата за подбор на персонал (EPSO) – 10% и Европейският парламент (7%).

Водещи

Най-четени