7.3 по Рихтер разтърси Япония 07.12 | 11:22

Издадено е предупреждение за цунами, опасността не е голяма

От Елена Коцева

Мощно земетресение със сила 7,3 разтърси североизточните брегове на Япония, предадоха световните агенции. Трусът е бил усетен най-силно по крайбрежието на остров Хонсю, но сградите в Токио също са били разлюляни сериозно. Земетресението е усетено и в други 17 префектури. 

Предварителният магнитуд от 7,3 е според Геофизическия институт на САЩ. Епицентърът на труса е локализиран на дълбочина 10 километра – в района, където се случи земетресението от 11 март 2011 година.

Няма информация за жертви и сериозни разрушения.

По данни на японските сеизмолози се очаква вълна цунами с предполагаема височина и до 2 метра да достигне остров Хонсю и префектура Мияги, която бе ударена от опустошително земетресение и цунами през миналата година. Тогава височината на цунамито беше 14 метра.

Вълната трябва да достигне сушата в 17.40 местно време, а десет минути по-късно се очаква да оближе и АЕЦ "Фукушима". Там вълната обаче няма да превишава 50 сантиметра.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами обяви, че няма опасност от възникването на голяма приливна вълна подобно на земетресението от март месец миналата година, което предизвика огромни разрушения в Япония и криза в ядрената централа, от която изтече радиация.

Последното по-силно земетресение с магнитуд над 5 по Рихтер в района на "Фукушима" беше на 9 септември тази година. 

Водещи

Най-четени