Guardian: Смъртта на Пламен Горанов е българският катарзис 07.03 | 13:04

Различен прочит на събитията у нас

От Елена Кирилова

Три дни след като германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих обяви, че страната му ще наложи вето на кандидатурата на България и Румъния за влизане в Шенгенската общност, 6-ти март беше обявен за траурен ден в България.

Така започва анализ в Guardian - дело на българския журналист и публицист Явор Сидеров.

Причината беше смъртта на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали в знак на протест срещу корупцията в родния си град Варна.

Много от хората в България виждат взаимовръзка между двете събития – липсата на подкрепа за Шенген и самозапалването на Горанов, коментира анализаторът. 

Непреклонността от страна на Германия е свързана с опасенията, че при падането на границите, потокът от емигранти ще разклати социалната система на Великобритания. От подобно развитие на нещата се страхуват и други страни в ЕС.

"24 години след падането на комунизма е необходимо да бъде показана малко от обещаната солидарност към тези, които нямаха късмета да бъдат от правилната страна на желязната завеса", се казва в анализа на Guardian.

Анализаторът изтъква, че България премина през две тежки десетилетия на преход, претърпя два банкрута, но все пак стана член на ЕС през 2007 г. На българите им беше набивано в главите, че трябва да се гордеят с най-ниския бюджетен дефицит в ЕС, както и със стабилността на фискалния резерв.

Но това нямаше как да удовлетвори гладния българин, който пострада финансово тежко от наложения от дясноцентриското правителство на Бойко Борисов строг режим на икономии. Нямаше как да не се стигне до общонационалните протести срещу непосилните за обикновения българин високи сметки за ток, прераснали в искания за мажоритарна система, пряка демокрация, нова конституция, разбиване на монополите и пр.

Анализът констатира редица проблеми на страната:

- Жизненият стандарт в страната се срина. Протестните действия напомниха на най-големите антиправителствени събития от началото на прехода, когато през 1997 г. инфлацията достигна 300% и спестяванията на хората изчезнаха само за ден.

- Сегашната оставка на правителството на популиста Бойко Борисов остави България в политическа и икономическа криза. Хората са объркани. Сред протестиращите цари хаос, тъй като сред тях има както обикновени граждани, така и користни играчи.

- И покрай целия този хаос, хората забравиха за Шенген. Европа може да вземе добър урок от това, колко опасен може да бъде популизмът. Неуместно е да говорим за емиграция, когато българите имат необходимостта и желанието да реформират страната си и да заздравят положението си.

Саможертвата на Пламен Горанов едва ли ще придобие такъв отзвук, какъвто имаше след смъртта на Ян Палах преди 40 години по време на Пражката пролет, но за България това е катарзис.

Така че, нека големите играчи в ЕС да седнат и да се замислят. Може пък да преоткрият стойността на общоевропейската солидарност, в името на всички, заключва Guardian.

Водещи

Най-четени