New York Times е бил атакуван от китайски хакери 31.01 | 21:20

Причината според издателите е разследване на вестника срещу премиера Вън Дзябао

От Владислав Рашков

Китайски хакери проникнаха в системата на вестник New York Times, съобщи BBC, като се позова на оплакване на вестника.

Според издателите причината за атаката е било разследване за семейството на премиера на страната Вън Дзябао, според което фамилията е натрупала милиарди долари богатство по време на управлението му.

Хакерите са използвали метод, който според вестника се използва и от китайската армия, за да прониква в електронните пощи на репортери.

Китайското външно министерство побърза да отхвърли обвинения като безпочвени.

"Да се твърди с такава категоричност без явни доказателства, че Китай има отношение към пробива, е просто безотговорно. Страната ни също е жертва на хакерски набези. Китайските закони категорично забраняват подобни действия. Надяваме се, че тези, които ни обвиняват, ще преосмислят обвиненията си", каза говорителят Хонг Лей.

Това не е първият път, в който Китай е обвиняван за кибер атаки. Редица правителства, чуждестранни компании и други организации са обвинявали Пекин във виртуално шпионство.

Според New York Times атаките са започнали през септември 2012 г. с наближаването на публикацията на статията.

Според нея Вън Дзябао е осъществявал свой бизнес, докато е заемал политическата длъжност. От сделките, които осъществил, натрупал 2,7 млрд. долара. Китай отхвърли твърденията във вестника, наричайки ги лъжа.

Водещи

Най-четени