Pussy Riot обжалват присъдата си 10.10 | 12:05

ПАСЕ препоръча на Русия да преразгледа присъдата над трите пънкарки

От Елена Коцева

Московски съд днес ще разгледа обжалването на присъдата от две години в изправителна колония за трите жени от пънк групата Pussy Riot Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич.

Трите осъдени са пристигнали в сградата на Градски съд в Москва, като в залата присъстват и техните адвокати. Две техни искания са отхвърлени още в началото на съдебното заседания, съобщи пресаташето на съда Анна Усачева.

Адвокатът Виолета Волкова е поискала повторна психолингвистична експертиза с аргумент, че първата е направена от юриста Игор Понкин, който не е нито психолог, нито лингвист, което представлява нарушение на процедурата. Именно въз основа на тази експертиза акцията на Pussy Riot в храма "Христос Спасител" беше квалифицирана като хулиганство, основана на религиозна ненавист.

Второто искане на защитата– за призоваване на свидетели – също е било отхвърлено като неоснователно от съда.

Този път в залата на съда цари спокойствие, за разлика от предишния път, когато атмосферата беше помрачена от противопоставянето на привърженици и противници на акцията на пънк-групата, като преобладават журналистите, пише ВВС.

Първоначално обжалването на присъдата над участниците в групата беше насрочено за 1 октомври, но съдът отложи заседанието, тъй като една от пънкарките - Екатерина Самусевич, поиска смяна на адвоката си с аргумента, че имат разминавания във вижданията си за делото. Затова и днес като адвокат се явява Ирина Хрунова, юрист от правозащитната асоциация "Агора".

Pussy Riot получиха мощна подкрепа от чуждестранни правозащитни организации, включително и от световни звезди като Мадона и Пол Макартни. В края на септември момичетата бяха удостоени с наградата на името на Джон Ленън, присъдена им от вдовицата на певеца Йоко Оно.

А вчера (9 октомври) стана ясно, че Pussy Riot са включени в листата за номинации за наградата на Европейския парламент "Сахаров".

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също така препоръча на Русия с резолюция да преразгледа решението на съда по отношение на трите пънкарки.

Настроенията в Русия обаче са различни. В последните допитвания повече от половината руснаци смятат, че пънкарките са осъдени справедливо, а по-малко от една трета от хората ги подкрепят. Президентът Владимир Путин миналата седмица коментира присъдата от две години в изправителна колония като справедлива.

"Защото не може да подкопават основите на морала, на нравствеността, това би унищожило страната. Ние с какво ще останем тогава?", попита Путин в интервю за НТВ.

Според повечето коментари на чужди правозащитници присъдата над Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич директно е произнесена в Кремъл в лицето на новия-стар президент, въпреки че премиерът и бивш президент Дмитрий Медведев се изказа за условна присъда.

Петте момичета от Pussy Riot изиграха пънк-молебен с название "Богородице, Путин прогони" в края на февруари месец в емблематичния за Москва храм "Христос Спасител". Видео от акцията беше разпространен в интернет и предизвика сериозен обществен резонанс.

На 17 август три от участниците в групата получиха присъда от две години лишаване от свобода при общ режим в изправителна колония, според раздела хулиганство от Наказателния кодекс на Русия. Знае се, че други две участнички в акцията са напуснали Русия

Водещи

Най-четени