Горбачов: Присъдата на Pussy Riot е несъразмерна 11.09 | 14:08

Според него целта на жените е била да ангажират гражданското общество

От Андриян Георгиев

Бившият ръководител на Съветския съюз и нобелов лауреат за мир Михаил Горбачов разкритикува вчера (10 септември) присъдите, издадени на членките на пънк-рок бандата Pussy Riot. Според Горбачов 2 години затвор е "несъразмерна" присъда за извършеното от жените, съобщава DPA.  

"Изненадан и потресен съм, че това събитие, към което трябваше да се подходи тактично, вероятно със сериозен разговор, потопи цялата страна в напълно несъразмерна ситуация", коментира Горбачов на уебсайта на своята фондация. "Искам да ви напомня, че две от тях (лишените от свобода членки на групата) имат деца. Да, те се изказаха открито срещу Путин... но тяхната цел беше да ангажират гражданското общество".   

На 17 август руският съд прати за две години в затвора Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич. Според съда те съзнателно били нарушили закона и извършили актове на религиозна омраза с изпълнението през февруари в главната московска катедрала.

Международни правозащитни организации, ЕС и редица западни държави се обявиха против присъдата, която според тях е репресивна и нарушава свободата на словото, която е на хартия е гарантирана от руската конституция.

На 1 октомври в Москва ще има съдебно заседание по обжалването на присъдата.

Водещи

Най-четени