The Guardian: Най-тежката година на войната в Украйна ще бъде третата 22.02 | 14:59

Украински войник с позивна "Титушко“ разказа пред изданието за недостига на снаряди

От iNews

"Мрачната новина" за падането на Авдеевка навечерието на втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия е "още един знак, че третата година от войната може да бъде най-тежката за Украйна", коментира британският вестник The Guardian в репортаж, публикуван под заглавие "Шок, гняв и умора от война: две години агония на Украйна", предаде Фокус.

Украински войник с позивна "Титушко" разказа пред изданието за недостига на снаряди: ако през ноември военнослужещите са можели да изстрелват 300 снаряда на ден, сега ограничението е 10.

Изданието пояснява, че запасите от боеприпаси в базата на "Титушко" са малки и частично се състоят от ирански снаряди - част от пратка, конфискувана в Персийския залив, очевидно насочена към бунтовниците в Йемен. "Те са изключително проблематични и не работят добре", обяснява друг войник от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). 

"Настроението е много по-различно от това преди година, когато сред ужаса украинците останаха вдъхновени от изключителната консолидация на обществото и очакваха бързото освобождаване на всички територии, окупирани от Русия", се казва в статията.

Става все по-трудно да се намерят хора, които доброволно да се бият: мнозина се крият от страх да не получат позивна на улицата или се опитват да избягат от страната, пише The Guardian.

"Мобилизацията е непопулярна в обществото. Инстинктът за самосъхранение, разбирането, че войната ще продължи - никой не иска да рискува живота на близките си", обяснява киевският политолог Владимир Фесенко. 

Остава и въпросът доколко новомобилизираните войници ще бъдат в състояние да се бият.

От редакцията подчертават, че пълна победа за Украйна - включително връщането на Крим, анексиран от Русия през 2014 година, е трудно за представяне в близко бъдеще. Преговорите с Русия отдавна са тема табу, но войната едва ли ще продължи вечно.

"Ако успеем да оцелеем следващата година, вероятно ще трябва да преговаряме за някакъв вид примирие", предупреждава Фесенко.

 

Водещи

Най-четени