US генерал: Губим военното си превъзходство над Русия и Китай 17.11 | 10:32

Последните години Москва и Пекин инвестираха много в системи, спиращи мощта на САЩ, казва Дънфорд

От iNews.bg

Във Вашингтон са притеснени от отслабването на военното си превъзходство над другите глобални сили. Това признава висш американски военен. "Военното превъзходство на САЩ над съперниците им – Китай и Русия, постепенно се размива", смята ген. Джоузеф Дънфорд – председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, предаде БГНЕС.

Според него Русия и Китай са концентрирали финансови средства и ресурси в такива сфери като радиоелектронната борба, кибервъзможностите, борбата със спътници, противокорабни крилати и балистични ракети. Всички тези системи са предназначени за това да попречат на американците да проектират своята мощ в Тихоокеанския регион и Европа и да не им позволят да изпълнят своите ангажименти към съюзниците си, смята Дънфорд.

"През последните 10-15 години нашето превъзходство в конвенционалното въоръжение се размива. То вече не е толкова убедително, колкото преди няколко години", посочва генералът. В същото време Дънфорд изказва увереност, че Русия няма желание да започва война със САЩ или с НАТО.

В сряда стана ясно, че средствата, които Вашингтон ще изхарчи за армията си многократно надхвърлят тези, които възнамерява да похарчи Русия. Конгресът гласува и прие бюджета на Пентагона за 2018 г. да бъде 700 млрд. долара. Малко по-късно пък от Москва обявиха, че планират да изхарчат за въоръжените си сили 320 млрд. евро между 2018 и 2027 г.

Водещи

Най-четени