Австрия: Германия директно да взима мигрантите от Гърция и съседните държави на Сирия 02.03 | 12:40

Страната няма да се превръща в чакалня за бежанците заради Германия, заяви Вернер Файман

От iNews.bg

Австрийският канцлер Вернер Файман призова Германия директно да взима мигрантите от Гърция и съседните държави на Сирия. Той уточни, че ще се издават сертификати за тяхното пътуване и крайна дестинация, но за това ще бъде необходимо германското правителство да си утвърди квоти за бежанци от Гърция, Турция и Йордания.

В интервю за "Курир" Файман заяви, че този документ трябва да гарантира на бежанците, че могат да стигнат до германска територия. Файман подчерта, че вече е абсолютно неприемливо всеки ден да се допускат по няколко хиляди души, а в същото време Берлин да съобщава на Виена, че същия ден ще приеме между 1000-2000 души.

 "Австрия няма да се превръща в чакалня за бежанците заради Германия. Виена ще се бори срещу това явление", каза той. От кабинета на австрийския канцлер съобщиха, че ако Германия приеме неговото предложение, Австрия ще пропуска само онези бежанци, които искат да подадат молба за получаване на убежище или имат сертификат за продължаване на пътя. Този документ ще бъде издаван от германските власти. Файман се обяви за създаване на специален фонд за бежанците, подобен на онзи за спасяването на банките. Тези средства трябва да се използват за защита на външните граници на ЕС по Гърция, но и за покриване на разходите за търсещите убежище.

МОМ очаква над 1 млн. мигранти преди края на лятото

През тази година в Европа се очаква да пристигнат много повече мигранти през Средиземно море, отколкото през 2015 г., когато техният брой надхвърли 1 милион души, оповести Международната организация по миграцията.

"Броят на пристигналите през Средиземно море в първите девет седмици на 2016 г. е близо 130 000 души. Това е малко по-малко от всички пристигнали през цялата 2014 г.”, заяви говорителят на МОМ Джоел Милман.

Мигрантският потоп – изпитание за Европа

През 2015 г. Европа бе изправена пред най-голямата криза от своето създаване. Тя бе предизвикана от масовата миграция, която някои експерти сравниха с Великото преселение на народите. Основните маршрути, по които мигрантите пристигат в Европа, са през Средиземно море в Гърция и Италия. Най-натовареният е през Гърция. Властите в Атина не взеха никакви мерки за охраната на външните граници на Европейския съюз, с което предизвикаха вълна от недоволство в останалите страни-членки. Австрия дори заплаши, че ще поиска временно изваждане на Гърция от Шенген, след като заради действията на Атина зоната за свободно движение – едно от достиженията на ЕС – се оказа заплашена.

Гръцките власти също така се отличиха и в това да прехвърлят проблема с мигрантите на останалите държави в Европа. В най-тежко положение се оказа Македония, която бе на път да бъде дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година.

Доклад на ЕС разкри фрапантните нарушения, извършени от Гърция, както и отказа на Атина да охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на правителството на Алексис Ципрас от три месеца, за да се справи с проблема. През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1,5 милиона мигранти, повечето от които тръгнаха към Германия, отзовавайки се на поканата на федералния канцлер Ангела Меркел. През тази година се очаква техният брой да не бъде по-малък. Данните показват, че зимата не е спряла мигрантите и в близките месеци експертите очакват нов пик. Според последните данни на Международната организация по миграция от началото на годината в ЕС са влезли над 130 000 мигранти. За да се опитат да го намалят повечето страни по т.нар. Балкански маршрут – Македония, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия вече изградиха огради и дори планират изпращането на армията, която да охранява вътрешните им граници.

 

 

 

Водещи

Най-четени