Агресивен Обама изнесе на Ромни урок по външна политика 23.10 | 11:38

Изследванията след последния кандидатпрезидентски дебат дават преднина за Обама

От Кремена Бедерева

Кандидатите за президент на САЩ Барак Обама и Мит Ромни се изправиха за последен път очи в очи пред камерите – в последния им телевизионен дебат, посветен на външната политика и националната сигурност.

Две седмици преди вота (6 ноември – б.р.), движейки се рамо до рамо в социологическите изследвания, нито един от двамата не успя да нокаутира другия, нито да допусне сериозен гаф, докато обсъждаха Арабската пролет, Израел, Иран и Русия, отбелязва Reuters.

Проучванията непосредствено след дебата показаха, че победител от него излиза Барак Обама, който бе далеч по-агресивен и постави опонента си в отбранителна позиция по въпросите на външната политика.

Изследване на CNN обаче показа, че независимо че Обама печели, 60% от хората са заявили, че Мит Ромни има лидерските способности да бъде главнокомандващ.

В стремеж да спре увеличаващата се подкрепа към бившия губернатор на Масачузец Обама остро го критикува за липсата на опит: "Знам, че не сте бил в позиция да правите външна политика, но всеки път, когато опитвате да изразите мнение, вие грешите."

В крайна сметка Мит Ромни подкрепяше повечето тези на Обама по горещите теми като конфликта в Сирия и спирането на опитите на Иран да създаде ядрено оръжие, с което президентът получи преднина в дебата, отбелязва CNN.

Така например Ромни подкрепя стратегията за изтегляне на американските войски от Афганистан до 2014 г. – наскоро републиканците изразиха друга позиция по въпроса – че изтеглянето на войските е грешка.

Относно Сирия, и двамата кандидати се обявиха против военна намеса на САЩ в страната, която от месеци е обхваната от бунтове. Обама определи евентуална военна намеса в конфликта като "сериозна стъпка", която може да има сериозни последици. Той отхвърли идеята за даване на тежко оръжие на сирийската опозиция. По думите му дните на Башар Асад са преброени, а САЩ са били тези, които са осигурили единството на международната общност по въпроса, че президентът трябва да се оттегли.

Ромни също се обяви за ненамеса в Сирия, като по думите му Вашингтон трябва да има лидерска роля по отношение на Сирийската криза, но да действа така, че в бъдеще Сирия да е  приятел на САЩ.

Кандидатът на републиканците критикува администрацията на Обама за политиката относно Иран. Според него иранският президент Махмуд Ахмадинеджат е видял слабост, защото САЩ не са заели твърда позиция срещу него. Ромни се обяви за още по-строги санкции срещу Иран. Според него Ахмадинеджад трябва да бъде подведен под отговорност от международния съд заради изказвания, които са "подтикване към геноцид".

Според Обама строгите санкции срещу Техеран са ефективни и отслабват иранската икономика в момент, в който международната общност се опитва да попречи на опитите на страната да се сдобие с ядрено оръжие. "Докато аз съм президент на САЩ, Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие", увери той.

Ромни обвини Обама, че губи съюзника си в лицето на Израел, защото демократът не е посещавал страната от четири години. Все пак и двамата декларираха подкрепата си към Тел Авив и казаха, че ще отбраняват еврейската държава в случай на атака от страна на Иран.

Напрежението нарасна около обсъждането на отношенията между САЩ и Русия. Ромни заяви, че Русия продължава да води битка със САЩ в ООН и упрекна Обама в меко отношение към Путин.

Държавният глава обаче обвини опонента си, че се опитва да върне часовника към 80-те години и припомни скорошно изказване на Ромни, в което нарече Русия най-големият "геополитически враг" на САЩ.

Обама обвини губернатора, че иска да върне външната политика от 80-те години на миналия век. "Знаете, че Студената война приключи преди 20 години", обърна се президентът към съперника си.

И въпреки, че дебатът бе насочен към външната политика, двамата кандидати постоянно се връщаха към темата за слабата икономика на САЩ, след като Ромни насочваше темата към проблема, който най-много вълнува избирателите. Той припомни данните за растящата безработица и заяви, че със съкращаването на милиони места Обама е попречил на възстановяването на икономиката. Повтори тезата си, че ще разкрие 12 милиона работни места, ако бъде избран.

Редица анализатори отбелязват водещата роля на Обама по време на дебата. Някои коментират, че Ромни е изглеждал сякаш се явява на изпит по география и всъщност е повтарял тезите на кандидата на демократите.

Водещи