Агресивен Ромни надви Обама в първия им телевизионен дебат 04.10 | 10:26

Победата на Обама никога не е изглеждала толкова под въпрос

От Андриян Георгиев

Тази нощ се състоя първият телевизионен дебат между Барак Обама и Мит Ромни - основните претенденти за президентския пост в САЩ. Изборите ще се проведат на 6 ноември тази година.

Кандидатът на републиканците се държа доста агресивно и настъпателно спрямо настоящия президент, като с това поведение изглежда успя да вдъхне нов живот в неособено успешната си досегашна кампания. Понеже данните от социологическите проучвания сочат, че Обама има предимство сред американските избиратели, Ромни нямаше друга възможност, освен да атакува остро Обама в 90-минутния им дебат.

Изправени рамо до рамо за първи път след месеци на стигащи до бруталност взаимни нападки, двамата се сблъскаха по въпросите за данъците, здравеопазването и ролята на правителството по начин, отразяващ дълбокото идеологическо разделение във Вашингтон, пише Reuters.

Изглеждащ уравновесен и добре подготвен, Ромни се прицели върху слабия икономически растеж и безработицата, възлизаща на 8,1%. По думите на Ромни при управлението на Обама правителството е придобило твърде голяма роля в живота на американците, което сериозно е възпрепятствало създаването на нови работни места.

Reuters коментира, че настояването върху тези проблеми от страна на Ромни е уязвило Обама в неговите усилия да спечели втори 4-годишен мандат.

"Загрижен съм, че вървим по път, който не е пътя на успеха. Схващанията на президента Обама са много сходни с тези, които той имаше и преди четири години, когато се бореше да влезе в Белия дом, а именно – да харчи повече, да увеличава данъците, да регулира повече. Това не е правилното решение за Америка", каза Ромни.

Допитване на CNN/ORC сред избиратели, гледали телевизионния дебат, сочи, че 67 на сто от тях смятат, че Ромни е спечелил дебата, провел се в Университета на Денвър. 25% от запитаните са посочили Обама за победител.

Изключително странно обаче беше, че Обама пропусна да спомене иначе доста експлоатирани от него и неговия щаб теми, уязвяващи Мит Ромни. Той не каза нищо за разпространеното наскоро видео, в което Ромни казва на среща за набиране на средства за кампанията си, че 47 процента от американците разчитат правителството да се грижи за техния живот. Не спомена и за работата на Ромни в Bain Capital, нито беше силно критичен спрямо "хардлайнерството" на Ромни по имиграционните въпроси.

И все пак, въпреки че като че ли Ромни излиза победител от дебата, това не е категорична или зрелищна победа. Дебатът може да бъде характеризиран като "война на изтощение", като и двамата използваха факти и числа, за да изяснят позицията си и да подчертаят разликите между тях.

Ромни обаче спечели благоразположението на зрителите и наблюдателите с по-ясни и решителни отговори от Обама, който пък звучеше твърде "професорски" и скучно, въпреки усилията на неговия щаб за обратното.  

Доста често Обама поглеждаше надолу към бележките си, като Ромни не пропусна да го "жегне", че не е достатъчно подготвен и чете предварително написани позиции. 

Сега въпросът е дали въпреки очевидната си победа в телевизионния дебат, не е твърде късно за Ромни да преобърне тенденциите и да спечели мнозинството от американските избиратели на своя страна.

В следващия месец най-вероятно Ромни ще успее да набере доста средства за предизборната си кампания, а мнозина от гражданите, които не са решили кого да подкрепят, може да му дадат гласа си. Ромни вероятно ще спечели и от по-благосклонното новинарско отразяване на кампанията му. И все пак до 6 ноември остава малко повече от месец, което означава, че има много малко време, за да се възползва от победата си в телевизионния дебат.

Защото телевизионните дебати са сред най-запомнящите се събития на всяка президентска кампания, ала липсват сериозни доказателства, че тези дебати могат да променят дотолкова настроенията, че Ромни да излезе краен победител от изборите.

Водещи

Най-четени