Аз съм боец, заяви Кадафи и остана на поста си 22.02 | 18:51

По думите му той не е президент, за да подава оставка, а лидер на революцията

От Елена Коцева

Либийският лидер Муамар Кадафи направи обръщение към нацията, в което категорично отказа да подаде оставка и да напусне поста си след 41 години управление. 

В емоционалната си реч, той разкритикува хората, опитващи се да подкопаят стабилността в Либия и ги обвини в организиране на заговор. 

По думите на Кадафи, той няма никакво намерение да напуска страната и е готов да умре за родината си като мъченик. "Муамар Кадафи не заема пост, който да напуска с оставка. Той не е президент, а лидер на революцията”, заяви либийският ръководител, говорейки за себе си в 3-то лице.
Действително Муамар Кадафи не заема официално и по конституция никакъв пост. Длъжността му е "лидер".

Камерата на либийската държавна телевизия показа Кадафи изправен пред трибуна с микрофон, в полуразрушена сграда. Именно тези кадри трябва да докажат, че Кадафи се намира все още в Либия и не е избягал, както се носят упорити слухове от дни. 

Жестикулирайки емоционално и удряйки често по трибуната, Кадафи подчерта, че това е неговата страна и на неговите братя.

В излъчвана на живо реч към либийския народ, Кадафи заяви разпалено, че ще остане на власт и ще се противопостави на суперсилите на света, които са сключили заговор срещу Либия: "Те искат да разрушат Либия, а ние искаме Либия да процъфтява."

До този момент жертви на безредиците в Либия са станали повече от 800 души, съобщава канала "Ал Арабия” в интернет профила си. Статистиките и до този момент не са окончателни, тъй като то дни връзките и комуникациите са изключително затруднени заради цензура. Само за два дни според организацията Human Rights Watch загиналите са 60. 

Протестите в Либия започнаха на 15 февруари, но акциите на опозицията са жестоко смазани от властите. По военната база в град Бенгази, вторият по големина град, след като военните минаха на страната на протестиращите, военновъздушните сили атакуваха с бомби.

Водещи

Най-четени