Арабската лига мисли какво да прави с Кадафи 08.03 | 16:50

НАТО подготвя блокада над въздушното пространство над страната

От Елена Коцева

Външните министри на страните от Арабската лига ще се срещнат в петък в Кайро, за да обсъдят кризата в Либия, съобщи служител на организацията, цитиран от БиБиСи.

"Външните министри ще се съберат, за да направят оценка на ситуацията в Либия", уточнява служителят.

По данни на международните хуманитарни агенции повече от 215 000 души, главно чуждестранни работници, са избягали от Либия през последните две седмици, но все още има недостиг на полети за тяхното репатриране.

Макар и да отрича плановете за военна намеса в Либия, НАТО подготвя блокада над въздушното пространство над страната с цел да се ограничат възможностите за продължаващо насилие.

Войските на Кадафи няма да могат да удържат опозицията, заявява в интервю за британския в. "Файненшъл таймс" бившият вътрешен министър на Либия и настоящ военен ръководител на Либийския национален съвет генерал Абдел Фатах Юнис, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Колкото и да са силни, те не са в състояние да удържат въстаналия народ", убеден е генералът.

По-рано днес се появиха съобщения, че Кадафи се е договорил с въстаниците за амнистия и да напусне страната заедно със семейството си. Представители на опозицията обаче отрекоха да има сключено такова споразумение.

Водещи

Най-четени