Албанците ще отворят очите на Македония за суровата реалност 10.05 | 15:44

Ще бъдем отрезвени със сълзи, казва бившият македонски премиер Любчо Георгиевски

От Ивайло Ачев

Ако Македония не влезе скоро в ЕС или НАТО, Скопие ще се сблъска със суровата албанска реалност и тогава ще се стигне до сълзи. Това заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски по време на лекция в Софийския университет.

До пет години Охридският договор, който регламентира съжителството на етническите общности в бившата югославска република, ще престане да действа до 5 години и албанските партии в Македония ще поискат нова формула, каза политикът.

Македония вече няма време за чакане, предупреди македонският политик. Иначе продължаваме да стоим заедно със страни като Босна и Херцеговина и Косово – страни, които не са стабилни.

Македония - България - Гърция

Във връзка с отношенията между България и Македония Георгиевски каза, че политиката на България е правилна. България, също като Гърция, можеше още преди 20 години да предяви претенции към Македония и абсолютно оценявам, че нито за секунда не тръгна по този път, заяви бившият македонски премиер.

Той не пропусна да напомни, че основното, което се учи в последните десетилетия в Македония, е, че България е враг. Бившият македонски премиер обаче смята, че това са исторически най-близките народи.

Във връзка с отношенията с Гърция Георгиевски коментира, че Македония трябва да постигне споразумение за името си. Според него няма нищо драматично и лошо в имена като Северна Македония или Горна Македония. 99% обаче съгласие няма да бъде постигнато, смята Георгиевски.

Георгиевски не пропусна и да иронизира опитите Македония "да прибере под своето крило" всички възможни исторически личности и да възприеме наследството, известно като Антична Македония. Ставаме за смях, каза той и добави със сарказъм, че демографската ситуация в страната е трагична, а младите хора напускат страната, въпреки че "имаме нови герои като Александър Велики, Филип Македонски и Аристотел".

Водещи

Най-четени