Али Абдула Салех отстъпи - свиква предсрочни избори 20.05 | 19:21

Президентът ще подаде оставка до 30 дни

От Елена Коцева

Държавният глава на Йемен Али Абдула Салех призова за провеждането на предсрочни президентски избори, за да се сложи край на политическата криза в страната, предаде агенция Новости.

"Призоваваме за предсрочни президентски избори, за да се избегнат кръвопролитията”, каза Салех пред свои поддръжници в столицата Сана.

Президентът посочи, че изборите трябва да се проведат в съответствие с демократичните норми. В същото време Салех не съобщи конкретна дата за изборите.

Опозицията настоява за оставката на президента на Йемен от началото на февруари.
Изявлението на Салех идва след като вчера управляващата партия и опозицията се договориха за подписването на споразумение за оставка на президента в 30 дневен срок. Документът трябва да бъде подписан на 22 май.

Преди месец и от Съвета за сътрудничество на арабските държави в Персийския залив предложиха на Салех да напусне поста, за да се прекратят размириците в страната и вълната на протестите да не разклати сериозно сигурността и в тази страна по подобие на Египет, Тунис, Либия и Сирия.

Предполага се, че 60 дни след оставката ще бъдат проведени предсрочните избори, но точна дата за това в нито едно официално съобщение не се посочва.

iNews припомня, че в четвъртък в реч, посветена на Близкия изток и Северна Африка президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Салех е ключов съюзник на САЩ в борбата срещу терористичната организация "Ал Кайда”, но и трябва да изпълни своите отговорност и да осигури мирно предаване на властта.

Антиправителствените демонстрации започнаха в Йемен в края на януари месец 2011 година, като през март се активизираха и се стигна до сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност. Официалните данни говорят за повече от 140 загинали.

Като опит да стабилизира ситуацията Салех обяви извънредно положение и разпусна правителството. Като резултат обаче десетки офицери от армията преминаха на страната на опозицията. Срещу Салех се обявиха и много от племената.

Няколко пъти до този момент Али Абдула Салех отказва да се оттегли от властта, въпреки че нееднократно уверява, че ще напусне поста си в края на мандата и няма да се кандидатира повече.

Водещи

Най-четени