Американците ще продължават да идват в ЕС без визи 03.05 | 10:12

Брюксел се отказа да въвежда ограничения за пътуванията им до държавите членки

От iNews.bg

Американците няма да имат нужда от визи, за да пътуват до някоя от държавите в ЕС. Европейската комисия обяви, че няма да бъде въвеждан такъв режим, макар по-рано идеята да изглеждаше, че ще се наложи. Брюксел окончателно отказа искането на евродепутатите за наказателната мярка в отговор на политиката на САЩ спрямо България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър, предаде КРОСС, цитирайки БНР. Причината за искането за въвеждане на визи бе, че гражданите на тези държави все още кандидатстват за разрешителни да влизат в САЩ, за разлика от останалите в ЕС.

Комисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос се позова на напредъка, който бе постигнат с Канада, след като тя започна да премахва визите за някои категории пътуващи българи, а до 1 декември те ще отпаднат изцяло. "ЕС винаги ще избира активната дипломация пред едностранните ответни действия", обяви той.

Европейският парламент поиска в резолюция през март временно връщане на шенгенските визи за граждани на САЩ, докато Вашингтон не влючи в безвизовия си списък българи, румънци, поляци, хървати и кипърци. Вместо да иска от американците да променя правилата си, Еврокомисията се надява, те да съдействат на засегнатите страни, да изпълнят заложените критерии.

Водещи

Най-четени