Англичаните играят опасна игра, Шотландия пак надига глас за независимост 10.06 | 13:31

Шотланците не искат да напускат ЕС насила

От Филипа Тодева

Референдумът за излизането на Великобритания от ЕС може да разпали искрите за шотланската независимост, пише Daily Express.

Депутатът от Шотландската национална партия Стюърт Малкълм Макдоналд предупреди, че напускането на ЕС ще доведе до разпад на Обединеното кралство. Макдоналд упрекна управляващите, че гледат на допитването с "розови очила".

"Ако изведат Шотландия от Европейския съюз, противно на нейните желания и заради английските гласоподаватели, това ще бъде резултатът", категорична бе тя, като добави, че в опита си да се откажат от един съюз, англичаните могат да разбият друг.

На 18 септември 2014 шотландците гласуваха на национален референдум и избраха да останат съставна част от Британия. Но тогава много анализатори определиха този референдум като избор "между ума и сърцето". От векове идеята за независимост на Шотландия не се осъществява.

Основният мотив за вота от миналата година бе именно, че те ще загубят всички привилегии за пътуване и бизнес, ако излязат от Великобритания. Тогава кабинета на Камерън направи всичко възможно Шотландия да разбере, че излизайки от Великобритания, ще бъде изритана от ЕС. Сега това може да се случи заради самите англичани.

Водещи

Най-четени