Анкара: Нашите военни няма да остават дълго в Сирия 29.08 | 17:30

Информирахме Дамаск за нахлуването в страната чрез Москва, казва вицепремиерът Куртулмуш

От iNews.bg

Турция не възнамерява нейните военни и бойната техника, които влязоха в Северна Сирия през миналата седмица, да остават там за постоянно. Това казва вицепремиерът на страната Нуман Куртулмуш. "Турция не е окупатор, не сме влезли във война, нито пък ще го правим. Но нашата армия няма да бъде само свидетел и да наблюдава, ако в региона се появят заплахи за самата нея”, казва той, предаде ТАСС.

Куртулмуш отбелязва още, че целта на операцията "Щитът на Ефрат” е прочистването на региона от "Ислямска държава”. Но в същото време тя трябва да попречи на кюрдските въоръжени групировки да създадат коридор в района. И пояснява, че има предвид територия, която да мине под командването на сирийските кюрди след изтласкването на джихадистите. "Ако това се случи, то ще означава разкол в Сирия”, обяснява Куртулмуш.

Анкара не е влизала в пряк контакт с официалната власт в Сирия по отношение на изпращането на войски в северната част на страната. Въпреки това обаче Дамаск е бил предупреден за започващата операция. За целта турските власти са използвали Москва, която поддържа контакти със Башар Асад. "Всички заинтересовани страни бяха уведомени за започващата операция, включително и Дамаск. Те получиха информация от Русия”, казва Куртулмуш.

Водещи

Най-четени