Арабски страни изтеглят гражданите си от Ливан 16.08 | 07:03

Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ и Кувейт са притеснени, че сирийският конфликт се пренася в Ливан

От Диана Цветкова

Четири арабски държави призоваха гражданите си спешно да напуснат Ливан, след появата на данни, че конфликтът в Сирия може да се пренесе в съседен Ливан, съобщава BBC.

Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт призоваха за незабавни действия след поредица от отвличания на мюсюлмани сунити от силния шиитски клан Ал Мекдад.

Кланът настоява да бъде освободен един от неговите членове, който бе пленен от сирийските бунтовници като предполагаем член на групировката "Хизбула". От Ал Мекдад заплашиха да отвличат в Ливан граждани на предимно сунитските държави, които подкрепят сирийската опозиция.

Повечето похитени към момента мъже са от Сирия. В сряда кланът съобщи, че държи в плен над 20 души, сред които турски бизнесмен, гражданин на Саудитска арабия и няколко сирийци, които Мекдад нарекоха бойци срещу Башар Асад.

Анализатори коментират, че с отвличанията сирийският конфликт се пренася в по-малката съседка на Сирия.

Междувременно на среща на върха в Мека Организацията за ислямско сътрудничество прекрати членството на Сирия. Мотивът – насилственото потушаване на сирийските протести от страна на президента Асад.

"Конференцията реши да изключи Сирия от Организацията и от всички спомагателни органи и специализирани институции към нея", се посочва в изявление, цитирано от Reuters.

Водещи

Най-четени