Турция затвори границата си със Сирия 25.07 | 15:34

На този етап се пропускат само бежанци

От Деляна Петкова

Турция затвори границата си със Сирия за целия търговски трафик и пропуска само бежанци, съобщи NYT. Митническите власти в страната са обяснили този акт с две нападения на сирийски бунтовници над гранични пунктове.

На единия от пунктовете – Баб ал Хава десетина турски камиона, очакващи да преминат през границата са били подпалени през миналата седмица, допълват от АР. Този пункт е на около 60 километра от размирния град Алепо.

Властите обаче са гарантирали, че граничните пунктове оказват съдействие и пропускат хората, които искат да преминат границата по хуманитарни причини, макар и говорителят на върховния представител за бежанците към ООН да коментира, че нямат информация дали бежанците се пропускат.

Над 400 души са преминали през турската граница само в нощта на вторник (24 юли) срещу сряда. На територията на Турция се строят още два лагера за бежанци, чийто капацитет е около 20 хил. души. Тук трябва да бъдат настанени непрекъснато прииждащите сирийци.

Част от бежанците се насочват към Турция, но други отиват в Ливан и Йордан. Средно около 1,2 – 1,3 хил. души пресичат тези граници всеки ден, допълват от ООН.

Водещи

Най-четени